Веднага след това обаче депутатите на Борисов напуснаха пленарната зала

ГЕРБ осигури кворум за извънредното заседание на Народното събрание. Днес трябва да бъдат разгледани актуализацията на бюджета на Здравната каса и актуализацията на държавния бюджет, предаде БГНЕС.

 

За участие в заседанието се регистрираха 142-ма депутати. Отсъстват единствено представители на "Атака". 

 

Веднага след осигуряването на кворум, депутатите на Бойко Борисов напуснаха залата. Самият лидер на ГЕРБ не е в сградата на парламента днес. 

 

Припомняме, че миналата седмица той на няколко пъти смени позицията си за това дали депутатите му ще влизат в пленарната зала. След като от ГЕРБ гласуваха за актуализацията на бюджета на НЗОК на първо четене, на следващия ден Борисов каза, че ГЕРБ няма да влиза повече в парламента заради обвиненията за появата на нова коалиция с ДПС.

 

"Мога да направя компромиси за болните хора и лекарските организации. Пребройте се колко депутати ще влезете от БСП и ДПС, колкото ви трябват - 10-15 или 20 човека, ще пратя в понеделник. Пращам ги заради болните хора”, заяви на консултациите при президента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

 

Председателят на парламента Михаил Миков обяви, че е оттеглена точката от дневния ред на заседанието, която предвиждаше даване на правомощия на служебното правителство да тегли външни заеми.

 

От дневния ред отпадна и точката за актуализацията на държавния бюджет. Така на практика депутатите ще гласуват единствено актуализацията на бюджета на Здравната каса.