Площадът пред Народното събрание е свободен

След последното заседание на Народното събрание късно снощи започна премахването на металните ограждания около него. Единствено екип на Нова ТВ беше на мястото.„Протестна мрежа” ще се снимат за спомен

 

Метални заграждения бяха опасли парламента и пазеха народните избраници от масовите антиправителствени протести, започнали през лятото на 2013 година.

 

"Барикадата" на парламента бе подсилена на 13 ноември с черни стоманени заграждения. Така плътните ограждения замениха металните решетки, а десетки полицаи охраняваха изходите на законодателния орган.

 

 

Радост в социалните мрежи С края на 42-рото Народно събрание в историята си отиде и стоманената ограда. И докато по време на протестите стотици полицаи пазеха парламента и депутатите, стоейки зад черните огради, то сега едва 5-6 от тях мъкнеха едвам-едвам тежките конструкции.

 

Площадът пред Народното събрание е свободен, а за жълтите павета и хората, които крачеха по тях по време на протестите, оградата ще остави отпечатък завинаги. Късно снощи вълнението беше най-голямо в социалните мрежи, където имаше много снимки и видеозаписи на това как махат загражденията. Във Фейсбук се появиха съобщения от „Протестна мрежа”, които призовават в 16 часа да си направят снимка за спомен пред свободната сграда на парламента. Тяхно предложение е детайли от загражденията да се преместят като паметник в градинката на парламента в знак на разделението между властта и народа.