Киноложката Дария губи дома си в размириците и намира подслон в България

Освен че взима многобройни жертви, конфликтът в Украйна прогони от домовете им стотици хиляди мирни граждани. Агенцията за бежанците на ООН предупреди, че броят на засегнатите наближава един милион.

 

Близо 750 хиляди са избягали в Русия. Други 130 хиляди са бежанци в границите на Украйна. Това са близо два пъти повече бежанци, отколкото досега... За ужаса да разбереш, че бомба е разрушила дома ти и си загубил всичко разказва Дария - украинка, дошла на гости в България. С нея ни срещат кореспондентите ни в Монтана.

 

Любовта към кучетата довела Дария преди седмица в България. Пристигнала с майка си, за да участва в Европейския шампионат по кинология. Искала и да бъде по-далеч от войната.

 

„В Донецк и в цялата страна ситуацията е много тежка. Непрекъснато получаваме информация за нови разрушения, за нови съборени къщи, за загинали хора, за нови пожари”, казва тя. Ужасът от военните действия не подминали и родната ѝ къща. В неделя там били баба ѝ и дядо ѝ, когато започнали да падат бомбите.

 

Сутринта всичко беше наред, но вечерта вече нямахме къща”, разказва Дария. За щастие, роднините и останали живи, но домът им вече го няма. „От взривната вълна са избити прозорците и дограмата на къщата, има огромна дупка в гаража”, допълва тя.

 

„Много е тежко да разбираш, че родният ти град, мястото, където си живял, просто изчезва. Чувстваш болка и от това, че там са останали твои близки, за които нямаш информация как живеят, как се чувстват”, казва украинката. След инцидента, Аврам Петков от Българския републикански киноложки съюз веднага и предлага помощ – подслон и работа като треньор на кучета.

 

Момичето все още не е убедено дали да остане. „Сърцето непрекъснато те тегли към родната страна, родния дом, там, където си живял, където си се родил и където живееш”, категорична е Дария.

 

А докато продължава войната в Украйна, Дария ще продължи да търси утеха в най-добрия си приятел – Мери.

 

Репортер: Биляна Борисова