Русия ограничи вноса на продукти от България заради заразата Син език

Русия забрани вноса на всякаква селскостопанска продукция и храни от България и всички страни, въвели санкции срещу Москва. Указът е подписан от Владимир Путин и ще важи една година. По-рано Русия ограничи и вноса на животни от България заради зараза с болестта Син език.

 

Междувременно хиляди животни са покосени от болестта в цялата страна. Най-тежка е ситуацията в Хасковско, където стопаните вече не смогват да преброят труповете на загиналите овце.

 

Само за няколко седмици болестта е успяла да превземе няколко области в цялата страна. В Хасковско стопаните описват като истински ад, защото всеки ден измират десетки животни. Иван Стоянов от маджаровското село Горно поле гледа около 200 животни. Занимава се с това от 45 години и казва, че по-страшна картина не е виждал.

 

Същото е положението и в село Сеноклас. Ангел Вълчев вече е с 50 овце по-малко. Най-притеснителното за стопаните е, че колите на единствения екарисаж идват рядко. Стопаните искат да се направят ями, където да се заравят умрелите животни, за да не сеят зарази. Това обаче не е разрешено.

 

Всички стопани ще бъдат обезщетени за загиналите си животни, но броят им ще продължи да расте, защото болестта се предава от комари.

 

„Заразяването става чрез тях. Иначе не е заразна болест, но се предава чрез кръвосмученето от животно на животно”, коментира ветеринарният инспектор от ОДБХ – Хасково д-р Славчо Славчев.

 

От Агенцията по храните са започнали дезинфекция в най-южните общини на хасковска област - Ивайловград, Свиленград, Маджарово и Стамболово. Само за месец болестта е унищожила най-малко 15% от овцете в региона.

 

Болестта ще изчезне най-рано на есен, когато комарите изчезнат, които пък всъщност я пренасят. Дотогава стопаните трябва да търсят варианти да се справят сами и да отчитат всяко загинало животно, за да бъде извозвано към екарисаж.

 

Репортер: Димитър Иванов