Една от основните причини е драстичният спад на износа на италиански продукти

Четвъртата икономическа сила в Европейския съюз изпадна отново в рецесия. Италия публикува най-слабите си икономически резултати в последните години. Борсите там се сринаха.

Италианската статистическа служба провали медения месец на Матео Ренци с италианците. Денят започна с мрачните данни за икономическите показатели на Апенините за трите месеца на управление на младия премиер. Резултатите са най-лошите за последните 14 години и сянката на икономическата и финансова криза отново падна над Ботуша. Една от основните причини е драстичният спад на износа на италиански продукти.

Критиците обвиниха премиера, че се е фокусирал върху политическите, а не върху икономическите реформи на страната. Данните дойдоха изненадващо, особено на фона на обнадеждаващите резултати за миналата година. Ситуацията на Апенините застрашава общоевропейските усилия за излизане от кризата на страните от еврозоната. Затова Брюксел настоява Рим да затегне коланите на тромавата бюрократична система и да предприеме по-драстични икономически мерки.

Репортер: Антоанета Николова