Пред съда се стигна до два протеста - "за" и "против" кмета

Съдът във Видин не даде ход на делото за отстраняването от длъжност на кмета на града. Причината - Герго Гергов не се яви пред съда. Разследването срещу видинския кмет започна след разкрития на Нова телевизия.


По информация от прес службата на общината, кметът Гергов в момента е в планиран годишен отпуск и не е в града. Съдът разпореди на следващото заседание, което е насрочено за 14 август, Гергов да бъде доведен принудително от органите на реда. И без дело по същество обаче пред съда се стигна до два протеста - "за" и "против" кмета.


Едно яйце на три пъти по-висока цена - разследването на Нова показа съмнителни обществени поръчки за детските градини във Видин. След разкритията на Васил Иванов на Герго Гергов бяха повдигнати три обвинения.


А днешното заседание на съда приключи за по-малко от пет минути.


„Следващия път има ли възможност отново да не се яви? - Съдията постанови ясно и категорично принудително довеждане и се надяваме следващия път делото да започне”, обясни прокурорът Лилия Симеонова.


Междувременно жителите на Видин се разделиха на две. Подкрепящите кмета се събраха пред общината. А на стотина метра от феновете се събраха недоволните от кмета - пред Съдебната палата. Чуха се и обвинения, че служителите на общината били изкарани на площада под строй.


„Лично хората споделиха, че не желаят да подкрепят този контрапротест в полза на кмета, но са принудени, защото са заплашвани, че ще останат без работа”, обяснява общинският съветник Вардан Папикян.

 

Председателят на Сметната палата е изпратил на Главния прокурор одита на община Видин за 2013-та. В него имало  данни за извършено финансово престъпление. Нова Телевизия научи, че става въпрос за неправомерно изразходвани 7 милиона лева по водния цикъл на града.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Биляна Борисова