В града вече има и вода по чешмите, но тя не е годна за пиене, миене и почистване на къщите

С отдръпването на водата - нов ужас за хората - пред епидемия ли е Мизия? И днес жителите на града продължават да се борят с последиците от наводнението. Много от къщите все още са под вода, а дворовете са превърнати в истински блата. Много от къщите се отводняват от специални помпи.


Обстановката обаче създава среда за зарази. Според здравните власти, които инспектираха района, реална опасност от епидемия няма.

Още по темата

Тонове дезинфектанти пътуват към Мизия. Хората са инструктирани как да действат, за да се стигне до инфекции.


От сутринта в града вече има и вода по чешмите. Тя обаче не е годна за пиене, миене и почистване на къщите.


„Тук е страшна зараза. Много умрели животни. Ще ви покажа вече разложени патици. Мирише. Ще трябват много дезинфектанти. Заразата е неизбежна. Предполагам, че ще плъзнат епидемии”, обяснява Росен Пеляшки от Мизия.  


„По принцип след всички наводнения има такава опасност, тъй като водата освен че със себе си носи всичко, което е било на повърхността, там, където има септични ями, а в населеното място има такива, тя е замърсена и с отходни бактерии, а те са рискови. Това обаче е потенциален риск. При добро почистване и дезинфекция, както на повърхности, така и на посуда, всичко, което се ползва вкъщи, рискът е минимален. Няма да допуснем сериозен епидемичен бум”, обясни здравният инспектор д-р Ангел Кунчев.


След водата в Мизия бавно настъпват болеститеСериозен остава проблемът с психологическата помощ на хората в Мизия. Някои от тях все още не могат да преодолеят стреса от потопа от последната седмица. Местните служби ще бъдат подпомогнати от психолози, които да помогнат на хората да преодолеят шока от изживяното.


Повече по темата гледайте във видеото.