На 4 септември ще знаем с какви бюлетини ще гласуваме

До неделя служебното правителство трябва все пак да се захване с подготовката на изборите и да приеме план-сметка, която предварително да съгласува с ЦИК. Следващото, което трябва да направи правителството е заедно с ЦИК да реши на кой министър да възложи координацията и изпълнението на дейностите по организационно-техническата подготовка на изборите. Крайният срок за това, предвиден в графика за работа на ЦИК, е до 12 август. Това става ясно от хронограма за работата на ЦИК, публикувана на сайта на комисията, цитирана от БГНЕС.

 

 

 

До този момент ЦИК вече определи структурата и съдържанието на единната номерация на избирателните секции, а областните управители трябва да са насрочили консултации за състав на РИК, които са публични. Предложения за съставите на комисиите трябва да бъде внесено до 10 август. Определени са и условията и реда за образуване на избирателни секции извън страната, както и какво ще е заплащането в избирателните комисии.

 

До неделя ЦИК трябва да определи и единната номерация и начина на защита на удостоверенията за гласуване на друго място. Ще бъде обявен и броят на мандатите за всеки многомандатен изборен район. А до 15 август ще трябва да бъдат назначени и РИК.

 

20 август пък е последният срок за регистриране партиите за участие в изборите. До тогава ще бъдат определени правилата за провеждане на предизборната кампания, както и колко средства може да бъдат изразходвани за медийните пакети. Същият ЦИК предоставя на Сметната палата данните за банковата сметка на партиите и коалициите, предназначена за обслужване на предизборната им кампания и имената и длъжностите на лицата в 5-дневен срок от регистрацията, но не по-късно от 40 дни преди изборния ден, т.е. 25 август.

 

На 4 септември ще знаем с какви бюлетини ще гласуваме след като ЦИК ще е утвърдила техническия образец и защитата на бюлетината. Крайният срок за промени или отказ за регистрация на някой кандидат и регистриране на друг кандидат е 4 септември.

 

От 5 септември официално тръгва предизборната кампания. В този период до провеждане на изборите ЦИК има ангажимента да определи условията за провеждане на изборите зад граница. Определят се и условията за гласуване на избиратели с трайни увреждания, а също така и в местата за изпълнение на наказания.

 

Избирател, чийто постоянен и настоящ адрес са в различни населени места, може да поиска да бъде вписан в избирателния списък по настоящ адрес до 20 септември.

 

Краят на предизборната агитация настъпва 24 часа преди изборния ден - в 24.00 ч. на 3 октомври. От тогава до обявяване на края на изборния ден са забранени за огласяване под каквато и да е форма резултати от допитвания до общественото мнение, информират още от ЦИК.