Решението за атака беше взето от президента Барак Обама

Американската армия нанесе въздушни удари в Ирак. Решението за атака беше взето от президента Барак Обама, след като бойците от „Ислямска държава в Ирак и Леванта” превзеха град Синджар. Десетки хиляди жители избягаха в планините без храна и вода.

 

Синджар се намира в северозападната част на Ирак и е градът с най-многобройно християнско население. 

 

Около 200 000 души от района избягаха от настъпващите ислямисти. Те нямат подслон и препитание. САЩ вече пуснаха храна и вода от самолети, но това не е достатъчно. 

 

В района, в който са съсредоточени бойците от „Ислямска държава”, бяха нанесени първите удари, за да бъде спряна офанзивата на радикалните ислямисти.

 

Първите американски бомби паднаха западно от Арбил, целейки се в артилерия на ислямистите. Президентът Барак Обама обясни решението си за нови удари в Ирак.      

 

„Днес разреших насочени въздушни удари, за да защитим американските граждани и за да спасим хилядите иракски цивилни, блокирани в планината без храна и вода и изправени пред сигурна смърт”, заяви Барак Обама.

 

Той обясни, че засега наземна операция не се предвижда. Ще бъдат нанесени само въздушни удари, за да не могат джихадистите да напреднат към столицата на автономния Иракски Кюрдистан - Арбил. В града има голям брой американски дипломати и военни съветници.

 

„За да спрем напредъка на ислямистите към Арбил, наредих на армията да се подготви за насочени въздушни удари срещу конвоите на терористите, в случай, че те приближат града”, заяви още Обама.

 

Американският президент потвърди, че самолети са спуснали контейнери с храна и вода на хората, блокирани в планините от ислямистите.

 

Вчера вестник „Ню Йорк таймс" съобщи, че Съединените щати вече са нанесли въздушни удари по позиции на „Ислямска държава" в северен Ирак. Впоследствие обаче твърдението беше отречено от Пентагона и от иракския постоянен представител в ООН.