Експлозия избухна тази сутрин във фабрика за боеприпаси край града

Взрив избухна във военен завод тази сутрин и животът на десетки хора беше на косъм. 

 

Единайсет души бяха ранени, а над 40 къщи бяха изпотрошени при експлозия във военния завод „ТЕРЕМ-Цар Самуил” в Костенец. Няма данни за обгазяване на града.

 

Стотици хора в Костенец са в шок след инцидента. Звукът от експлозията е чут на повече от 10 километра от мястото на инцидента.

 

Причината за взрива е утилизация на стари боеприпаси. 

Още по темата

 

Прехвърчане на искра между два технологични центъра. Това не е свързано с установени нарушения”, заяви министърът на отбраната Велизар Шаламанов. 

 

Комисар Николай Николов от „Пожарна безопасност” заяви, че кратер на мястото на експлозията има, но какъв е размерът му не е ясно още.

 

„Предварителната информация е за около 40 сгради с повредени стъкла”, заяви още комисар Николов. 

 

Прокуратурата и МВР са започнали разследване. 

 

В общината са подадени 11 жалби за щети. Служителите в общината ще работят и в събота и неделя, за да приемат жалби на пострадалите хора.

 

Четирима са по-тежко пострадалите. Всички те са настанени в болница „Света Анна” в София. 42-годишен мъж е приет с множество наранявания и в кома. Според лекари обаче състоянието му не е критично и за момента се подобрява. 

 

Другите трима, постъпили в Окръжна болница, са с по-леки наранявания. 

 

Първоначално всички пострадали са приети в Спешния център в Костенец, където са закарани със служебен транспорт. Всичките са били с множество рани по главите, ръцете, гърбовете.  Всичките са били и с хипертонични кризи. Причината за високото кръвно са именно преживеният стрес и шок след инцидента. 

 

Шестима от пострадалите са обработени в Спешния център в Костенец, където са им зашили раните.

 

Междувременно по-тежко пострадали са четирима мъже, които са откарани незабавно в окръжна болница „Света Анна” в София. 

 

„Двама са настанени в клиника по ортопедия и травматология с наранявания по крайниците. Единия е настанен в клиника по неврохирургия с наранявания по главата и лекостепенна черепномозъчна травма”, обясни д-р Николай Добрев, медицински директор в УМБАЛ„Света Анна”, София. 

 

Тримата са предимно със счупвания и са в добро физическо състояние и според лекарите те ще се възстановят в най-скоро време. Шокът  от случващото ще остане по-дълго.

 

Най-тежко пострадалият е с множество наранявания. 

 

„Това е четвъртият пациент, който е в реанимация. Засега работната диагноза е политравма, защото има известни данни за увреден гръден кош, на коремни органи, но, Слава Богу, благодарение на усилията пациентът се стабилизира”, заяви д-р Добрев.

 

Състоянието на мъжа се подобрява, той вече не е в кома. Прогнозите на медиците са обнадеждаващи.