Земеделският министър потвърди, че е извършена сериозна промяна в кадровия състав

„Управляващите успешно сриват всичко, крадат с мисълта: след нас потоп” - думите са на Радослава Митрова – доскоро младши експерт в Агенцията по рибарство и аквакултури. Тя е уволнена, като има съмнения за политическа чистка. 
 
Уволнените наистина са много. Нямам точна справка. Бяха изпратени такива въпроси до ръководството на агенцията, но все още няма отговор относно текучеството”, обясни за „Събуди се” Радослава Митрова.
 
„Един ден, докато работех върху един важен документ, ми се обадиха и ми казаха да се кача в „Човешки ресурси”. Аз отказах, защото такива неща се случваха непрекъснато в агенцията. След това дойде бях извикана от зам.-изпълнителния директор Миглена Георгиева. Едни хора бяха привиквани нон-стоп с едни странни предложения, било то да бъдат местени в други отдели или назначавани на по-низши длъжности. След като се качих при зам.-изпълнителни директор ми бе казано, че ще бъда преместена в друг отдел, без това нещо да бъде съгласувано с мен. Каза ми се, че или се местя, или ме уволняват”, обясни Радослава Митрова.  
 
По нейни думи, има практика за ротация на служителите в различните отдели, която се прави с цел различните служители да видят как се случват нещата.
 
Митрова е категорична, че това е хубаво да се случва, но не и по начина, но който действително ставало. „Нито моят началник, нито директорът на дирекцията бяха запознати с това нещо”, допълни доскорошната служителка на агенцията. 
 
Радослава Митрова обясни, че няма мотив за уволнението й, че то е неправомерно и че е нормално да съди органа по назначаване. 
 
„Месец по-рано беше атестацията. Моята оценка беше – „изпълнението надвишава изискванията”, допълни Митрова. Според нея целта на действията е да се саботира работата на агенцията.
 
Министърът на земеделието и храните Васил Грудев потвърди в телефонен разговор за „Събуди се”, че практиката, описана от Радослава Митрова, действително е била факт през последната година в част от структурите на министерството и най-вече в изпълнителните агенции, работещи с европейски средства.
 
„Не мога да кажа дали чистката е била политическа или не. Нещата говорят сами за себе си. Там е извършена сериозна промяна в кадровия потенциал на структурите, както на мениджърско, така и на експертно ниво”, обясни министър Грудев. 
 
По негови думи, над 200 човека са били освободени за период от 1 година. 
 
„За съжаление възможностите ми за реакция са ограничени”, посочи служебният министър. Той обаче покани Радослава Митрова, за да обсъдят казуса й.
 
Целия разговор гледайте във видеото.