По думите му амбициите на кабинета били личните амбиции на президента

„Служебното правителство е правителство на реванша”, заяви бившият външен министър Кристиан Вигенин. Той говори по време на срещата на Софийската организация на БСП, чиято цел беше да се подредят листите в трите столични избирателни района от второто място нататък.

 

Според Вигенин служебното правителство е реваншът на президента Росен Плевнелиев.

 

И реванш на така наречения граждански протест, за който винаги сме знаели, че е политически и това се доказва с масовото участие на участници в протеста във властта”, заяви Вигенин.

 

По думите му амбициите на правителството били личните амбиции на президента и именно „той носи цялата отговорност за всичко, което се случва в държавата”. 

 

„Задачата на служебния кабинет е да подготви почвата за второто управление на Бойко Борисов. То няма право на 100 дни, не трябва да прощаваме грешките, трябва да следим и реагираме ежедневно за действията му", коментира още Вигенин.

 

Според председателя на БСП – София Калоян Паргов, за да постигнат успех на изборите през октомври, социалистите трябва да покажат, че са самостоятелни и нямат зависимости от ДПС, предаде Дарик радио.

 

Редица грешки в коалицията с ДПС отчете и Кристиан Вигенин. По думите му коалицията между двете партии се е пропуквала редовно, а основните проблеми са били в липсата на ясни предварително договорени принципи.

 

Вигенин отчете като грешка и ролята на премиера Пламен Орешарски в управлението: „При предишното правителство всичко в държавата се случваше по волята на премиера. Сега се създаде впечатлението, че нищо не зависи от премиера. Премиерът не можа, не пожела или не му бе дадена възможност да се превърне в лицето на това управление, а волю-неволю лидерите на двете партии играеха ролята на регенти".

 

Източник: dariknews.bg