Случайна искра, подпалила остаряла бойна ракета, е причина за взрива в Костенец

Тримата работници, които пострадаха по-леко при взрива в Костенец, ще бъдат изписани в понеделник или вторник. Това съобщи кметът на града Радостин Радев. 

 

Той е бил при тях в Окръжна болница в София и е успял да разговаря и с най-тежко пострадалия – Ангел Марчин. Мъжът няма видими наранявания и е излязъл от шоковото състояние. 

 

Случайна искра, подпалила остаряла бойна ракета, е причина за взрива в Костенец. Това е основната версия вече втори ден на властта и разследващите инцидента във военния завод „Терем”. 

Още по темата

 

Експертите обаче са на друго мнение.  

 

Винаги, когато има неконтролиран взрив, те са плод на човешка грешка. В случая тя е в това, че наблизо е имало чували или вместимости, в които е имало тетрил и други елементи, които са били толкова близо до мястото, където са се унищожавали други елементи от боеприпаси и в прехвръкнала е искра”, обясни Валентин Радев, бивш зам.-военен министър.

 

По думите му взривното вещество тротил, свободно запалено, си изгаря като гориво и нищо лошо не може да се случи. 

 

Но има други, твърди горива като барутите, които при определени условия, може горенето да прерасне в детонация и се съмнявам, че нещо такова е станало”, заяви Радев. 

 

Синдикатите подкрепиха експертите. Според тях проблем са и ниските заплатите на работниците в завода и намекнаха за занижени критерии в работния процес. 

 

„Няма как да няма човешка грешка, когато „хората работят за под 500 лв. заплата, претоварени са с работа и технологичните изисквания към процесите се променят”, заяви Тодор Воденов от КТ „Подкрепа”. 

 

И докато експерти и разследващи нищят човешка грешка ли е причината за взрива или не, Костенец иска да забрави. Днес основна тема в града бе не инцидента, а традиционния съботен пазар. 

 

Най-тежко пострадалият мъж всъщност се оказва само с тежък шок и припадък от уплаха, разказва майка му Цветанка Марчина. 

 

Никой от близките на другите ранени, както и от изписаните работници, не пожелаха да застанат пред камерата. Оправдаха се с шока от преживяното.