В отряд за бързо реагиране се превърнаха 10 пилот от авиобаза „Крумово”

В спасителен отряд за бързо реагиране при бедствия и наводнения се превърнаха 10 пилоти от авиобаза „Крумово”. Освен да оказват първа помощ на пострадали туристи в планините, военните летци спасяват и хора в наводнени райони. Именно те измъкнаха стотици бедстващи от водния капан в Бисер, Варна, сега и при последното наводнение в Мизия. 

 

„Това беше най-мащабното бедствие. Бил съм на Бисер, бяхме на Албена и на Добрич, но това си беше град,  от който 80% беше наводнен. Къщите бяха наводнени и то до втория етаж”, разказва Антон Христозов спасител от авиобаза „Крумово”.

 

Антон заедно с Иван и Емил са вдигнати посреднощ. Още преди изгрев слънце се качват на един от двата хеликоптера и потеглят към наводнена Мизия. И за тримата това не е първа спасителна мисия, но се оказва най-сложната. Пред очите им падат къщи и без да знаят какво има под водата, трябва да действат.

 

„Виждаха се хора, които са по прозорците и по терасите”, разказва Антон Христозов.

 

И двата хеликоптера, които кръжат над Мизия, нямат точна информация от нито една служба в коя къща има хора. Затова пилотите рискуват като снижават самолетите, за да видят сами дали има махащи хора за помощ.

 

„Обстановката беше много трудна за спускане и вдигане на пострадали. Много електропроводи, огради, къщи, гъсто строителство с много ниска инфраструктура и изключително опасно за спасителя да го спусна върху ограда или върху градина с колове домати, например. Те не се виждат от водата и спасителите поемаха огромен риск”, разказва полк. Иван Николов,  пилот в авиобаза „Крумово”.

 

Спасителите изваждат 14 души от наводнените къщи.

 

Повече гледайте във видеото!