Право на глас имат 53 милиона души

Първи преки президентски избори в Турция. Право на глас имат 53 милиона души. Очаква се министър-председателят Реджеп Ердоган да спечели още на първия тур с 57 на сто от гласовете. 

 

Секциите ще затворят в 17 часа, а първите резултати се очакват час по-късно.

 

По време на предизборната си кампания, Ердоган заяви, че се надява да изпълни мечтата си за „нова Турция”. Евентуална негова победа ще засили консервативната вълна за трансформиране на светска Турция, създадена от Кемал Ататюрк през 1923 година. 

 

Критиците на Ердоган предупреждават, че политическият ислям, който изповядва, както и нетолерантността му към различията, ще отведат страната – кандидат за член на ЕС, далеч от идеите на Ататюрк. 

 

По улиците на Истанбул гласоподавателите казват, че изборите не отразяват истинската воля на избирателите. 

 

Последните социологически проучвания показват, че Реджеп Ердоган ще получи 57% от гласовете, а вторият кандидат – едва 34%. На трето място с 10% се нарежда  кандидатът на прокюрдската лява Народна демократична партия. 

 

Очаква се, ако бъде избран, Ердоган да промени конституцията, за да даде повече правомощия на президентската институция. Досега предшественикът му имаше предимно церемониална роля.