Според него изказването на Близнашки, че „комунизмът е красив идеал”, е гаф

„След всичките купувания на гласове и всякакви скандали през последните години, не е лошо да има министерство, което да се занимава само с изборите”, заяви в „Здравей, България” политологът Евгений Дайнов.

 

По думите му е хубаво да има една институция, която да гледа всичко и отговорността да е събрана на едно място поне за няколко избори напред.

 

На въпрос правилен ли е изборът на проф. Георги Близнашки за служебен премиер, Дайнов отговори, че президентът иска да даде знак, че проблемите, които има да се решават, не са нито леви, нито десни. „Протестиращ ляв човек начело на правителството, което е пълно с десни хора. В момента трябва да се решават много по-фундаментални неща”, допълни той.

 

Относно репликата на Близнашки, че „комунизмът е красив идеал”, политологът заяви, че това изказване не е приемливо. „Част от учението на комунизма беше, че няма такова нещо като върховенство на закона. И това си е чист гаф. Не може конституционалист да каже, че комунизмът е бил светъл идеал”, аргументира се Дайнов. Според него този гаф е направен заради неопитност. 

 

Целия разговор гледайте във видеото.