Премиерът проф. Георги Близнашки ще поеме координацията по организирането на вота

Няма да има министър, който да отговаря за провеждането на изборите, реши държавният глава Росен Плевнелиев. 

 

Премиерът проф. Георги Близнашки ще поеме координацията на изборния процес, съобщиха от правителствената информационна служба. 

 

Според министър-председателя за нормалното произвеждане на изборите е необходима добра координация на администрацията и на връзките с гражданското общество. „Надявам се, че няма да допуснем никакви изненади“, каза проф. Близнашки. 

 

Премиерът определи като добро предложението Красимира Медарова да заеме длъжността министър по изборните въпроси в служебното правителство. „Откликнахме на обществените критики, състоятелни или не, но в създалата се обстановка преценихме да не се създава подобна длъжност“, заяви премиерът. 

 

„Не сме се отказали от провеждането на референдум за изборните правила“, казва още министър-председателят. Той коментира, че референдумът вече можеше да се е състоял при наличие на добра воля. „Най-важното сега е да имаме нормална обстановка в страната“, добави проф. Близнашки и обобщи основните цели на служебното правителство – да стабилизира страната и да подготви добре изборите. 

 

„Служебното правителство не участва в изборите, то ще създаде нормална обстановка за тяхното провеждане. Никакви „Костинбродски афери“  няма да допуснем“, категоричен беше служебният министър-председател.

 

В неделя Красимира Медарова, за чието назначаване беше издаден указ в петък, предпочете да се оттегли. Тя прекара два дни като министър. През тези два дни различни граждански организации критикуваха избора й с доводи, че е близка до ГЕРБ, че е оглавявала ЦИК по време на президентските и местни избори през есента на 2011 година и на предсрочните парламентарни през пролетта на 2013-а. И двете кампании тогава оставиха сериозни съмнения за честността и редовността на изборния процес.