Той е новият президент на страната

Още по темата

В Турция досегашният премиер Реджеп Тайип Ердоган е новият президент на страната. Той спечели убедително първите президентски избори с пряко гласуване в Турция. По данни на Централната избирателна комисия Ердоган е получил малко под 52 процента, което го прави победител още на първия тур на вота. Избирателната активност обаче е най-ниската за последните 12 години - близо 75 процента.

 

В първата си реч след обявяването на победата му Реджеп Тайип Ердоган отправи послание за единство и социално помирение. Пред хиляди свои привърженици, събрали се пред централата на управляващата Партия на справедливостта и развитието в Анкара, Ердоган заяви, че ще бъде президент на 77 милиона турци, а не само на онези, които са гласували за него.

 

„Братя, казвам го от все сърце. Нека започнем днес нов период на социално помирение и нека оставим старите спорове в стара Турция! Нека оставим напреженията, културата на сблъсъци и виртуални проблеми в стара Турция”, призова Ердоган.

 

Анализатори обаче смятат, че победата му ще засили вълната на консерватизъм в съседна Турция. След три последователни мандата и 11 години начело на държавата, Ердоган обеща, че като президент ще промени Конституцията, за да даде повече правомощия на президентската институция. Досега държавният глава имаше предимно церемониална роля. След избора на Ердоган, реакциите на жителите на Истанбул са по-скоро резервирани.

 

Сега предстои партията на Ердоган да избере нов партиен лидер, който да състави ново правителство. Очаква се наследникът на новоизбрания президент да стане известен преди 28 август, когато Ердоган ще поеме официално функциите на държавен глава. С избирането си за президент Реджеп Тайип Ердоган си гарантира поне още пет години доминираща роля на политическата сцена в Турция.