Опасният боеприпас е открит в района на Паша дере, на 4 мили от брега и на 21 метра дълбочина

Специалисти от Военноморските сили обезвредиха опасна морска мина. Опасният боеприпас е открит в района на Паша дере, на 4 мили от брега, на 6 мили от нос Галата и на 21 метра дълбочина, информира БГНЕС. 

 

Сигналът е подаден на 9 август от капитанът на водолазен кораб "Номад" Калин Радев. Два дни след това било дадено разрешение и групата за разузнаване, извличане, транспортиране и унищожаване на невзривени боеприпаси и морски мини, дислоцирана в Пункт за базиране Варна, заминава за мястото.

 

Огледът установява морска котвена мина, немски образец "Е" – галваноударна и ударно-електрическа. Унищожаването й е извършено в 12:00 часа при пълно спазване на мерките за безопасност. Повторният оглед констатирал, че не са нанесени екологични щети в района на взрива.

 

Координатор на операцията по взривяването е капитан I ранг Георги Георгиев, ръководител на взривната работа е капитан-лейтенант Илия Стойчев, водолаз взривник – офицерски кандидат Трифон Иванов, водолаз за разузнаване и класифициране – главен старшина Димитър Македонски и медицинско осигуряване – главен старшина Юри Пискулийски.