20 са вече заложниците, които държат убийците на Фоули

Американски самолети нанасят ожесточени въздушни удари по позиции на терористите от „Ислямска държава” в Ирак, независимо от заплахата там да бъде убит още един американски пленник.

Още по темата

 

Терористите от групировката са пленили още четирима чуждестранни граждани, с което броят на заложниците достигна 20 души.

 

Джихадистите са поискали 132 млн. долара откуп от семейството на убития журналист Джеймс Фоули, твърди вестник „Ню Йорк Таймс”. Съединените щати обаче са отказали.

 

Ден след убийството на журналиста, Пентагонът призна, че е имало неуспешен опит за спасяването на американските заложници в Сирия. Анонимен източник твърди, че американските командоси са били спуснати от хеликоптер край петролна рафинерия в Сирия, но заложниците не били там. Така за първи път от началото на гражданската война преди три години, Вашингтон признава, че има спецчасти в района.

 

В същото време стана ясно, че семейството на убития Джеймс Фоули е било в контакт с похитителите и те били склонни да преговарят за освобождаването му. След началото на американските удари в Ирак бойците от „Ислямска държава” предупредили в мейл близките на Фоули, че ще го екзекутират, каза един от работодателите на журналиста. Контактите с похитителите били прекратени след началото на американските удари срещу „Ислямска държава”.

 

Ден след смъртта на Фоули, британските и американските служби продължават опитите да идентифицират убиеца на журналиста.