В същото време 10 руски войници бяха заловени в източната част на Украйна

10 руски бойци бяха заловени от украинската армия в източната част на страната. Москва обяви, че задържаните войници са пресекли границата случайно и не са оказали съпротива. Инцидентът не попречи на срещата на върха между президентите Владимир Путин и Петро Порошенко.

 

Дългоочакваната среща в Минск започна с ръкостискане между президентите Путин и Порошенко. Поздравът между двамата обаче не промени позициите им по кризата в Източна Украйна.

 

„Днес в Минск безусловно се решава съдбата на света и на Европа. Оценявам потенциала на нашата среща. Ние сме длъжни да намерим единственото правилно решение, от което зависи ни повече, ни по-малко мирът на континента”, заяви Порошенко.

 

В изказването си, Порошенко спомена по име президентите на Беларус и Казахстан, но не и Путин, като отбеляза само, че на срещата присъства "ръководството на Руската федерация".

 

На преговорите руският президент е поискал Киев да не засилва офанзивата срещу проруските бунтовници и заплаши Украйна с ответни икономически мерки заради подписването на търговското споразумение с Европейския съюз. Руската икономика може да загуби почти 2 милиарда евро, ако европейските стоки пристигат в страната през Украйна, като така избягват обмитяване.

 

„Русия не може да остане безучастна в този случай и просто ще бъдем принудени да вземем мерки да защитим пазара си”, категоричен бе Владимир Путин.

 

Украинският президент поиска Москва да прекрати доставките на оръжие за сепаратистите. Като условия за мир той постави стабилизиране на ситуацията в Донбас и установяване на ефективен контрол на руско-украинската граница.