Конфликтът в Украйна е сред основните теми на срещата на върха в Уелс

Сблъсък между НАТО И Русия. Пактът отправи остро предупреждение към Москва заради войната в Украйна. Конфликтът е сред основните теми на срещата на върха на НАТО в Уелс. Страните-членки заплашиха Русия с нови санкции и демонстрираха, че са на страната на Киев. За целта в Уелс беше поканен и президентът на Украйна Петро Порошенко.

 

Още преди официалното начало на двудневни форум бяха отправени нови обвинения към Русия. НАТО и Великобритания обвиниха Москва, че умишлено разпалва конфликта в Източна Украйна и заплашиха с нови санкции.

 

В знак на подкрепа президентът на Украйна Петро Порошенко беше поканен на срещата на върха. Анексирането на Крим и боевете в Източна Украйна предизвикаха реакцията на НАТО. Очаква се формирането на 10-хилядна бойна част за бързо реагиране. Обсъжда се откриването на 5 нови бази в Източна Европа. Ще има разговори за присъединяването към НАТО на Швеция и Финландия.

 

Украйна не е единствената тема на срещата на върха. Обсъжда се и нарасналата заплаха от радикален ислям в Сирия и Ирак, както и продължаващия хаос в Афганистан.