Лидерите искат присъствие във въздуха, на земята и в морето в източните части на Алианса на ротационен принцип

Лидерите на НАТО се споразумяха да създадат нови сили за бързо реагиране и да запазят "трайно" присъствие в Източна Европа, обезпокоена от действията на Русия в Украйна. Тя ще бъде съставена от 4 хиляди войници и трябва да бъде готова за бойни действия в рамките на 48 часа. Новата бойна част ще бъде под командването на британски генерал и най-малко 1000 от войниците ще са британци.

 

"Новите "авангардни" сили, включващи хиляди войници и готови да се разположат за няколко дни, означават, че "можем да се справим бързо и твърдо с всяка заплаха. Това решение изпраща ясно послание – НАТО защитава всички съюзници по всяко време", заяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, цитиран от Франс прес и БГНЕС.

 

В същото време 28-те лидери на НАТО приеха План за бойна готовност за засилване на колективната отбрана, каза още Расмусен във втория ден от срещата на върха на Алианса.

 

"Това е демонстрация на нашата солидарност и решителност" и ще помогне да успокоим съюзниците, разтревожени от украинската криза и напредъка на ислямистките екстремисти в Близкия Изток. Надграждайки предишните мерки за подкрепа, лидерите на НАТО се съгласиха и да запазят трайно присъствие във въздуха, на земята и в морето в източните части на Алианса на ротационен принцип, заяви Расмусен.

 

Отношенията на НАТО с Русия се основават на Основополагащия акт от 1997 г., който определя границите в Източна Европа след Студената война и забранява на двете страни да разполагат войски там постоянно. Той също така постановява, че границите не могат да бъдат променяни със сила.

 

НАТО и Расмусен многократно заявиха, че намесата на Русия в Украйна нарушава Основополагащия акт, който Алиансът продължава да спазва. Имаше спекулации, че НАТО може да отмени Основополагащия акт, но последиците можеха да бъдат тежки и да предизвикат несигурност в региона.