Румен Гечев се харесал не само на възрастните

Вчера се проведе първият дебат от предизборния формат на Нова ТВ „Кастинг 240”. По темата „Парите на държавата” дискутираха представители на петте партии с най-голям шанс да влязат в парламента. Гостуваха Владислав Горанов (ГЕРБ), Румен Гечев (БСП), Йордан Цонев (ДПС), Светлин Танчев (ББЦ) и Трайчо Трайков от „Реформаторския блок”.

Още по темата

 

В реално време агенция „Алфа рисърч” извърши проучване за това как се представяха политиците по време на дебата и кой спечели най-голямо доверие в крайна сметка. Според изследването Трайчо Трайков е печелившият участник в дискусията. В хода й обаче първото място не бе винаги негово, като между първи и трети кръг водачите непрекъснато се сменяха.

 

„В общи линии това се дължи на методиката, която приложихме – дадохме на хората възможност да гласуват за повече от един, за всеки, който им хареса по всяко време”, обясни в „Събуди се” социологът от „Алфа рисърч” Станислав Стоянов. „Идеята ни беше да излязат от чисто партийните си пристрастия”.

 

В извадката са представени и хората, които не са решили дали и за кого ще гласуват, които са близо 40%, уточни Стоянов. Освен реформаторите, за Трайков са гласували в голяма степен симпатизантите за ГЕРБ и в огромна степен хората, които казват, че не са решили.

 

Втори резултатите от анкетата поставиха Румен Гечев, който тръгна от трета позиция, но в трети кръг дори беше първи. Предпочитанията си за него са дали в най-голяма степен хората над 50-годишна възраст, но той стои доста добре и при другите възрастови групи. Социалиста са харесали например 28% от хората на възраст между 30 и 50 години и 20% сред участниците до 30 години, отбеляза Станислав Стоянов.

 

Повече от неговия анализ на резултатите от сондажа по време на „Кастинг 240” ще научите от видеото.