Български военни ще участват в маневри в Западна Украйна

Украинските военноморски сили започват учения в Черно море с участието на пет държави от НАТО. Маневрите стартират днес и имат за цел да се гарантира сигурността на мореплаването „в кризисната зона”, съобщиха от флота на Украйна.

 

Близо 2 000 военнослужещи и 12 кораба, сред които седем украински и пет съда на страни-членки на Алианса, ще участват в учението „Морски бриз”, което ще продължи до сряда в северозападната част на Черно море, предаде Франс прес, позовавайки се на говорител на украинските ВМС.  

 

В маневрите ще се включат САЩ, Испания, Канада, Румъния и Турция, съобщиха от украинското министерство на отбраната.

 

„Морски бриз” се провежда редовно в Украйна във връзка с програмата на НАТО „Партньорство за мир”, отбелязва БГНЕС. Организирането на ученията в Крим, преди анексирането на полуострова от Русия през март, предизвикваше многократни протести от руска страна.

 

От 13 септември 200 американски парашутисти ще участват в друго международно военно учение – „Бърз тризъбец 14”, което трябва да се проведе в Западна Украйна. Освен полски, румънски, молдовски, испански, естонски, британски, германски, литовски и норвежки военни, в него ще се включат и военнослужещи от България.