В него се предлага сключване на договор за неразкриване на информация

Появиха се инвеститори, които искат да спасяват КТБ. В БНБ е получено писмо, с което кандидатите искат достъп до непублична информация за КТБ, както и да започнат разговори за преструктуриране на банката. 

Още по темата

 

От прессъобщението на БНБ става ясно, че финансовият консултант "Епик", представляващ Оманският фонд, който има 30% дял от банката и други, неизвестни инвеститори, предлагат да се водят тайни преговори за преструктуриране, съобразени с правилата и изискванията за държавна помощ в Европейския съюз. 

 

Не става ясно обаче дали идеята е държавата да подпомогне финансово КТБ. В съобщението на Народната банка се казва още, че писмото не съдържа конкретни параметри за финансови и правни ангажименти от подателя, но ще бъде разгледано внимателно. 

 

От БНБ уточняват, че Цветан Василев не е сред споменатите акционери, представлявани от финансовия консултант. Тоест от него, поне официално, няма конкретно предложение за спасяване на КТБ. 

 

Писмото на Оманския фонд е добра новина, но това не означава спасение за КТБ, поне на този етап. Коментарът е на финансистът Стоян Александров пред Нова телевизия. 

 

Той смята, че въпреки че в него името на Цветан Василев не е изрично споменато, то това не означава, че мажоритарният собственик не стои също зад предложението за преструктуриране на КТБ.