ДПС правят завой надясно и на запад, Турция слага бариера пред ислямизма

Рекордния брой новооткрити изборни секции в чужбина обсъдиха в „Събуди се” журналистът Ива Николова, политическият психолог Антоанета Христова, социологът Андрей Райчев и продуцентът Краси Ванков.

Още по темата

 

Темата е важна, защото ще определи до голяма степен броя избирателите на ДПС”, отбеляза Ива Николова в рубриката „Въпросителни от седмицата”. Твърди се, че движението може да събере толкова много гласове, че да бъде втора политическа сила.

 

„ДПС е в лоша форма, когато не минат 350 хил. гласа. Тъй като са изключително добри на избори, рядко паркират под 400 хил. 500 хил. гласа за тях е много добро постижение. Доколкото разбирам, тяхната амбиция е да съберат 600 хил.”, каза Андрей Райчев. Според социолога през тази пролет се е случило нещо много важно – „ДПС направи голям завой, един от изразите на който е падането на предишното управление”.

 

Според Райчев завоят на ДПС, под ръководството на новия лидер на парията, е завой надясно и на запад, който не влияе на гласуването за ДПС, но предопределя много сериозно коалиционната им политика.

 

„Голямото събитие, не на тази седмица, може би на цялата година, е срещата на Местан – Ердоган”, категоричен беше обаче Андрей Райчев.

 

С това се съгласи Антоанета Христова. „Преди ДПС не беше добре разпознато в Турция. Припознаването им беше въпрос на борба от страна на ДПС и те го постигнаха. Това предопределя изключително притеснителната възможност за много силна подкрепа от страна на Турция за гласоподаването там за ДПС”.

 

Връзките между Ердоган и Касим Дал са прекъснати. Знаем, че Касим Дал е по-ислямистки ориентиран човек”, добави Ива Николова. По думите й, говори се, че Турция ще сложи бариера пред ислямизма.

 

Целия разговор от студиото на „Събуди се” можете да проследите във видеото.