Според Мария Пиргова това правителство е направило много скандални назначения

„Има една огромна спекулация и това е, че служебното правителство трябва да се занимава само с подготовката на изборите”, каза в „Здравей, България” Евгени Михайлов от „Движение 22 септември” на въпрос прави ли служебният кабинет политическа чистка. 

 

Той допълни, че това, което се прави от кабинета на Близнашки е да бъде възстановен нормалният ход на нещата, защото това, на което сме били свидетели до преди месец и половина е как много министерства са сключвали обществени поръчки в последния момент, харчени са пари на тъмно, назначавани са хора в последния момент.

 

Според него, ако някой не си върши работата, той трябва да бъде сменен. „През първите две седмици служебният кабинет не направи нищо, а събираше информация. Явно след това са преценили какво трябва да направят”, допълни Михайлов.

 

„Държавата не може без управление, но не може едно правителство, избрано за два месеца, да има същите правомощия като едно нормално правителство, защото е ограничено във времето, назначено е от президента, а не сме президентска република”, каза от своя страна политологът Мария Пиргова. 

 

Според нея в това служебно правителство виждаме мечтите на Бойко Борисов да има президентска република и той да бъде президент. „Проблемът е, че няма закон за служебното правителство. Не бих казала, че служебното правителство има доказателства и публичност за промените, които прави”, заяви още Пиргова.

 

По думите й връщането на Ваньо Танов в митниците е едно от скандалните назначения

 

Според Михайлов обаче това е донесло до връщането на десетки милиони в митниците през последния месец и половина и това може да се види от отчетите. 

 

„Министрите си позволиха да уволнят шефове на много агенции, да направят големи промени в Министерството на вътрешните работи. Часове след назначението си Георги Близнашки уволни шефове на няколко агенции”, даде пример тя и допълни, че това разтърсва тези администрации и те не работят.

 

По думите на Михайлов в много от агенциите е имало нужда от промени.

 

Целия разговор може да гледате във видеото.