Той не изключва вариант, при който Радан Кънев е премиер

 

„В голямата си част имаме общ документ,  програмна декларация с Реформаторския блок”, съобщи Томислав Дончев от ГЕРБ след повече от 5 часа консултации между ГЕРБ и Реформаторите. Тази нощ документът ще бъде редактиран и окончателно приет на сутринта. Той ще бъде изпратен и на Патриотичния фронт и АБВ.

 

 „Следващата стъпка се нарича „коалиционно споразумение”. За да продължи процесът от тук нататък е необходимо Реформаторският блок да направи своите предложения. Когато имаме тези предложения, преговорите ще могат да продължат, но трябва да е ясно, че часовникът цъка безмилостно” , уточни Томислав Дончев. 

 

„Нашето желание е да внесем в Народното събрание предложение за правителство преди да изтече конституционният срок”, обясни Дончев.  „Ако се окаже, че нямаме съгласие по механизмите, по които да функционира едно коалиционно управление и ако се окаже, че нямаме съгласие относно конкретните фигури, съществува вариантът за друг политически формат, включително и кабинет с премиер Радан Кънев”, уточни той. 

 

Приоритетите в програмната декларация са общо 20”,  заяви от своя страна Меглена Кунева от Реформаторския блок. Сред темите в декларацията са: външна политика, правосъдие икономика и растеж, законодателни промени в ОП, образование, здравеопазване енергетика, транспорт и инфраструктура, регионална политика и други. От Реформаторския блок не отговориха обаче кога ще седнат на масата за преговори с ГЕРБ отново.