Появи се и поредната група инвеститори с писмо за спасяване и заявка да инвестират 5,2 милиарда лева

Окончателната присъда за банковата група на КТБ се очаква в сряда. Това заявиха експерти пред Нова. Тогава БНБ трябва да обяви отнемането на лицензите на двете банки. На фона на това се появява поредната група инвеститори с поредно писмо за спасяване на КТБ и заявка да инвестират 5,2 милиарда лева.

 

Трябва ли да подавам молба? Трябва ли да доказвам че имам влог в КТБ? Пред кого и с какъв документ? Тези въпроси си задават всички вложители които от няколко месеца чакат да си получат парите.

 

„Нищо не може да се направи да се ускори този процес. Ще бъде извършено прехвърлянето на сметките от банката с отнет лиценз, най-вероятно в повече от една”, коментира финансистът Емил Хърсев.

 

 

„Няма никакъв проблем. Вижда се, че трябва да получиш влог и съответно можеш или да си ги оставиш на влог или да си ги изтеглиш на каса”, поясни икономистът Валери Димитров.

 

Според него прословутият ден хикс ще дойде до вторник или сряда, когато има заседание на УС на БНБ. До края на ноември гарантираните депозити ще могат да се изплатят, допълва той.

 

И сметките показват, че до края на месеца може и да се изплатят гарантираните депозити. Ако денят хикс се окаже петък, то на 20-ти от ФГВ трябва да обявят през кои банки и откога ще плащат, а датата не може да е по-късна от 27 ноември.

 

От фонда вече са говорили с две международни банки за да им дадат на заем 800 милиона лева. Зад договорът обаче като гарант трябва да застане държавата. Докато изчисляваме срокове и дати се появи и ново писмо от Оманския фонд. Този път - на български и без изискване България да влага пари. Поне в писмото.

 

Там е записано, че предложението ще съдържа формула за повишаване на капитала в рамките до 5,2 милиарда лева. В момента текат преговори с международна банка за евентуална допълнителна подкрепа.

 

На документа има печат с входящ номер от БНБ, а от министерството на финансите потвърдиха, че такъв документ е постъпил и при тях. Поредните спасители се представят като "група инвеститори", а писмото е подписано от Никола Сукманджиев.