10 на сто от сватбите миналата година са били между италиански гражданин и чужденец

Италианците по-малко от всякога са готови да се оженят, показва статистиката, според която за първи път сватбите през 2013 г. са били по-малко от 200 000. Рекордно ниско ниво от 193 057 сватби са отпразнувани миналата година на Ботуша, което е спад с 13 081 от предходната година и с 53 000 спрямо последните пет години. 

 

Данните показват, че броят на църковните сватби е намалял с 30% през 2013 г., а гражданските бракосъчетания са с 9% по-малко в сравнение с 2012 г. 10 на сто от сватбите миналата година са били между италиански гражданин и чужденец. В 78% от случаите мъжът е бил италианец, а булката е от друга държава, като всяка втора младоженка е от Източна Европа, информира БГНЕС. 

 

Анализаторите отдават този спад на мрачния икономически фон в Италия, която за трети път е в рецесия за последните седем години.

 

Италия регистрира и друга мрачна тенденция, като се превърна в една от страните с най-ниска раждаемост в света. Оказва се, че държавата с една от най-високите продължителност на живота страда от демографска криза.