Екип на "Събуди се" потърси научен прочит на традиционните рецепти
В сезона на настинките и вирусите можем ли да бъдем здрави, така както са били нашите баби и дядовци навремето? Екип на "Събуди се” потърси научен прочит на традиционните рецепти.
"Пресен" е ключова дума, а ако е и "местен", кореноплодът е мощен имуностимулатор. Потвърждават го и здравните експерти.
По това време на годината навсякъде можем да намерим моркови, ряпа, цвекло и алабаш. При това в пъти по-евтини от оранжерийните домати и краставици и от туршиите. С ряпа бабите и до днес лекуват кашлица.
Ако се чудим дали все пак да не задушим кореноплодите, добре е да знаем, че целулозата е сурова и към холестерола от чиниите на празничните трапези, а пектиновите фибри регулират кръвната захар.
Освен това от цвеклото може и да се прави захар, но то, както и останалите, е нискокалорично. Препоръчва се за диабетици и при анемия, защото е богато на желязо.
Разберете повече във видеото.