Събарянето на незаконните къщи в квартала ще продължи и през 2015 г.

 

Гора ще има на мястото на 50 срутени незаконни къщи в Стара Загора. През лятото багерите в махалата предизвикаха  бунтове. Разрушени бяха десетки постройки, издигнати незаконно върху огромна площ от градския парк. Собствениците им бяха изсекли хиляди дървета. В идните дни на същото място ще бъдат засадени 3000 кедъра, а събарянето на незаконни къщи ще продължи. Не е ясно обаче колко време ще оцелеят дръвчетата. 

 

Премахването на незаконните постройки в ромския квартал на Стара Загора ще продължи и през 2015 година. Част от хората вече приемат този факт по-спокойно за разлика от вълненията през лятото, когато за охраната на багерите бяха нужни стотици полицаи и жандармеристи.

 

Обитатели на квартала признават, че къщите им са незаконни. От общината са категорични, че трябва да се осигури алтернатива на хората, които остават без покрив.

 

"Само това е начинът да се реши този въпрос - давайки отстъпено право на строеж, където да могат да се строят законно къщи и да се плащат данъци", коментира кметът Живко Тодоров. 

 

В Общинският съвет на Стара Загора обаче мненията са разделени. Съветниците вече два пъти не успяха да вземат решение дали да се отстъпи безплатно право на строеж в регулирани парцели за хората със съборени къщи. 

 

Повече по темата гледайте във видеото. 

 

Репортер: Анна Турлакова