"Целта ми е кръгът от хората със задкулисна роля да се стесни силно", заяви Христо Иванов

 

"Всичко около тефтерчетата на Филип Златанов добива театрален привкус. В доклада на Европейския съюз със сигурност ще попадне това дали институциите са реагирали адекватно в този случай”, заяви в „Здравей, България” правосъдният министър Христо Иванов. 

Още по темата

 

"В България всички институции, не само прокуратурата, са в доста сериозна институционална криза. Това, че обсъждаме реформи, които включват и вътрешна реорганизация на прокуратурата, показва това нещо. Важно е и че именно тя излезе с такива предложения за собствената си реорганизация, което се случва за първи път в историята на България”, коментира Иванов.

 

По думите му реформите в съдебната система няма да се случат за шест месеца и техният ефект няма да се усети за една година. Става въпрос за доста дългосрочни усилия. 

 

"Целта ми е кръгът от хората със задкулисна роля, каквато се преписва на човека с инициали "Д.П.", да се стесни силно. Демонтажът на тази система обаче не може да стане с еднократен акт”, заяви правосъдният министър. 

 

Той обясни още, че съдът и прокуратурата се управляват по различен начин, защото имат различни структури. За да могат и двете институции да имат адекватно администриране, за да са ефективни, трябва да се започне със структурна промяна, допълни министърът.

 

Относно това дали има нужда от промени в Наказателния кодекс, и по-специално в частта с наказанията за убийците на пътя, Христо Иванов заяви, че ще има среща в МВР, включително и със специалистите, които се занимават с тази тема, за да се види къде системата не работи. 

 

"Цялото приложение на закона е много важно, а не само крайният размер на присъдата, така че ключовото е да покажем, че действаме по целия периметър на проблемите. С годините все повече се увеличават размерите на присъдите, но не може да се каже, че чувството за справедливост се е увеличило кой знае колко много”, обясни министърът на правосъдието.