Причината е скандален доклад за брутално насилие, използвано от ЦРУ

Посолствата на САЩ в 6 страни са предупредили американските граждани за повишена опасност във връзка с публикуването на изобличаващ доклад на Сената на САЩ за работата на ЦРУ, предаде БГНЕС.

 

Според доклада след атаките на 11 септември ЦРУ е подлагало на брутално насилие при разпити десетки задържани, свързани с терористичната организация „Ал Кайда”. Комисията в Сената обаче смята, че тези разпити са били неефективни що се отнася до събирането на информация.

 

Още преди публикуването на доклада обаче бяха повишени мерките за сигурност в американските посолства по света.

 

Решението за предупреждението към американските граждани пък се взема от посланиците, които „най-добре познават обстановката на място", каза американски дипломат. В настоящия момент за заплаха срещу интереси на САЩ във връзка с доклада са съобщили посолствата на Швеция, Холандия, Египет, Пакистан, Афганистан и Тайланд.

 

В техните съобщения се отбелязва вероятност за антиамерикански протести и насилствени действия срещу интереси на САЩ, включително и върху американски граждани. Според американски медии в две от изброените страни - Афганистан и Тайланд са се намирали незаконни тайни затвори на ЦРУ, в които били държани и разпитвани терористи.