Екстремистите са убили 1432 сирийци извън бойното поле

Самозваната полиция на групировката "Ислямска държава" в Сирия обезглави четирима мъже, обвинени в богохулство. Това предаде БТА, цитирайки данни от "Ройтерс".

 

Екзекуцията е била извършена източно от град Хомс. Според данни от сирийския Център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП), базиран във Великобритания, такива действия е имало и във вторник. Вчера в северния сирийски град Манбидж мъж и жена са били пребити до смърт с камъни заради прелюбодейство, добавят от центъра.

 

Местни жители и поддръжници на опозицията в Сирия казват, че самозваната полиция на "Ислямска държава" е екзекутирала с обезглавяване или пребиване с камъни до смърт голям брой хора на териториите под свой контрол в Сирия и Ирак. Жертвите са били обвинени в действия, които тя приема като нарушение на ислямския закон - прелюбодеяние, хомосексуалност, кражба и богохулство.

 

По данни на СЦНЧП 1432 сирийци са убити от радикалната групировка извън бойното поле от края на юни, когато групировката обяви халифат във завзетите от нея територии.