От министерството на земеделието обясниха, че това е с цел оптимизиране на работата

Масови съкращения в Министерството на земеделието. Има ли политическа чистка? В края на миналата седмица старши експертът Мария Балчева е посрещната от екип на "Човешки ресурси" в Министерство на земеделието.


"Разбрах, че от този момент ми прекратяват правоотношенията, точно преди Коледа. Махат и младши експерти, махат и държавни експерти, и старши експерти, никой нищо не ти казва. Това, което се говори между 60 и 70 човека на куп в събота. Но това е публична информация и Министерството на земеделието и храните би трябвало да може да каже бройката”, обяснява Мария Балчева.

 

От Министерството на земеделието и храните отказаха да ни дадат интервю по темата. Получихме писмено съобщение, че са съкратени 51 души.


В него се казва още, че е приет нов устройствен правилник, създадени са три нови дирекции, а намаляването на щатни бройки се прави с оглед на извършваната от тях работа.


"Винаги се знае, че като дойде ново правителство, ще има нов устройствен правилник. Все още има колеги, които не знаят това дали ще продължи и до кога ще продължи. Нормално е да се маха директорът, нормално е да се махат ръководни постове, но не е нормално да се махат експерти”, казва още Мария Балчева.


На същото мнение е и бившият земеделски министър Димитър Греков.


От министерството на земеделието казаха, че освобождаването на служители не е обвързано с политическа принадлежност, а е с цел оптимизиране и подобряване на работата. Служителите там обаче не са сигурни в това.


"Тези чести сътресения и този страх, който е там – никой не си изпълнява задълженията, защото не знае какво се случва и дали до края на деня ще е на работа. Абсолютно се блокира администрацията колелото докато се завърти отново”, на мнение е Мария Балчева.


Повече по темата гледайте във видеото.