"Рационализирането" на белгийската дипломатическа мрежа се отнася главно за Европа

Белгия ще затвори 18 посолства и консулства, сред които тези в Лил и Страсбург във Франция, за да пести пари, съобщи Министерството на външните работи, цитирано от БГНЕС.

 

Тези "структурни реформи" са необходими, за да позволят на министерството да "продължи да изпълнява мисиите си в контекста на бюджетни ограничения", се съобщава в комюнике. Новото правителство планира да икономиса 11 милиарда евро за пет години.

 

"Рационализирането" на белгийската дипломатическа мрежа се отнася главно за Европа, където посолствата в Талин (Естония), Рига (Латвия), Вилнюс (Литва), Любляна (Словения) и Никозия (Кипър) ще бъдат затворени.

 

Във Франция задачите на генералните консулства в Лил и Страсбург ще бъдат поети от посолството в Париж, а тези в Кьолн, Германия, ще бъдат управлявани от посолството в Берлин. Консулствата в Женева, Швейцария, ще бъдат ръководени от белгийското постоянно представителство в ООН в същия град.

 

В Африка посолствата в Триполи (Либия) и Бразавил (Конго) ще бъдат затворени, както и генералните консулства в Казабланка (Мароко) и Йоханесбург (Южна Африка). В Америка консулството в Торонто (Канада) ще бъде затворено в края на декември, а тези в Кито (Еквадор) и в Ла Пас (Боливия) – през 2015 г.

 

Посолството в Кабул (Афганистан) ще прекрати дейността си през януари. Дипломатическата и консулската дейност на затворените представителства ще бъде изпълнявана от посолствата в съседните страни.