Лечението в него ще бъде три пъти по-евтино

 

Уникален център за трансплантация на стволови клетки беше открит във варненската болница "Света Марина". Съвременото оборудване и апаратурата са на стойност над два милиона лева, а годишно центърът ще може да поема около 100 пациенти.

 

Досега трансплантациите на стволови клетки се извършваха предимно в Израел. Лечението там струва близо 90 хиляди евро, а тук ще е три пъти по-евтино и ще се поема от държавата. Центърът разполага и с модерна лаборатория, където ще се извършват изследвания в областта на молекулярната биология, а клиничните дейности ще са при пациенти с онкологични заболявания.

 

"Апаратурата, с която е оборудван, е от най-висок клас. Най-модерната в света, която съществува за тази дейност. Другото, което е уникално за центъра е, че е изцяло комплектован. Тоест целия процес, който се извършва в тази дейност, разполага с всички апарати. Тук могат да се върнат обратно, така на прост език, да се върнат обратно стволовите клетки, които да изградят клетките, които са унищожени при хониотерапията и при рака", поясни инж. Диян Грънчаров, пом.-ректор на Медицинския Университет във Варна.