Държавата пречи на онкоболна жена да започне да събира пари за лечение

 

 

Пореден абсурд с онкоболен. Жена чака вече година и половина, за да получи отговор от здравното министерство дали ще бъде одобрена за лечение в чужбина. Но от там отговор няма. Тя се свърза с нас, за да помоли поне да й откажат лечение официално, защото лиспата на какъвто и да е отговор не й дава възможност да си направи ДМС номер и да започне сама да набира пари. В същото време ракът се разпространява вече в цялото й тяло.

 

Oт 29 юли 2013 г. Цветелина Пейчинова не знае за кой пореден път отваря сайта на здравното министерство с надеждата  да разбере дали държавата ще й отпусне средства за лечение в Турция. Надежда за средства тя отдавна е загубила. И днес се моли поне да получи отказ. Цвети има нужда от 18 хиляди евро за лъчетерапия в Истанбул- сума, която няма как да си осигури сама. И в момента не се лекува.

 

Още октомври трябваше да я направя тази лъчетерапия, но нямам средствата, тук опитах, но на няколко места казаха, че до Нова година не записват нови пациенти. И с химиотерапията закъснях. Защото исках да се върна и да ги направя в чужбина и двете неща, но няма средства”, споделя Цвети.

 

Отговор на въпросите на Цвети потърсихме в здравното министерство. В писмо до Нова телевизия от там заявиха, че липсва документация за резултата от лечението на Цвети в българска болница. Те поясниха, че „предвид липсата на описаната медицинска информация не би могло да се установи дали конкретно лечение, което е необходимо за пациентката може да се осъществи в страната или в чужбина”.

 

Такава информация обаче не е била изисквана от Цвети. От здравното министерство посочиха още, че са искани документи от нея, но не са били предоставяни. От там заявиха още, че женаъа може да иде в министерството и казусът да бъде  разгледан.

 

А за разлика от държавата, болестта не се бави. Напротив все по-бързо завзема цялото й тяло. Изследванията от последните дни отново показват наличие на много метастази в кости, органи...и отново в главата.