Повече от 8 милиона сирийски деца са засегнати от гражданската война

Най-малко 160 деца са загинали през миналата година по време на нападения над училища в Сирия, а образованието на 2,4 милиона деца е прекъснато от войната, информира ООН, цитирана от Франс прес и БГНЕС.

 

Училищата би трябвало да бъдат "зони на мира", казаха от УНИЦЕФ, агенцията на ООН за децата, като добавиха, че децата трябва да имат възможността да учат без риск за живота си. "През 2014 г. е имало най-малко 68 нападения над сирийски училища. Загинали са 160 деца, а 343 са ранени", обяви Кристоф Булерак, говорител на УНИЦЕФ.

 

Макар че много училища попаднаха под удари по време на войната, Булерак посочи, че има признаци, че някои училища са умишлено избрани за цели.

 

"Нападенията над училища, учители и ученици напомнят за ужасната цена, която децата на Сирия плащат по време на кризата", каза Ханаа Сингер, представител на УНИЦЕФ в Сирия.

 

Между 2,1 и 2,4 милиона деца в Сирия не могат да ходят на училище заради гражданската война, в която са загинали над 200 000 души, а половината от населението е разселено.

 

Булерак изрази притеснението си от затварянето на множество училища в райони в Рака и Деир Еззор и части от Алепо, които частично или напълно са под контрола на джихадистите от групировката "Ислямска държава" (ИД). "Това сериозно засяга образованието на около 670 000 ученици", каза той.

 

Повече от 8 милиона сирийски деца са засегнати от гражданската война, а 1,7 милиона от тези деца са бежанци по данни на ООН.