Звяра получи бленуван трофей

Ливърпул се класира за четвъртия кръг на ФА Къп след трудна победа над четвъртодивизионния АФК Уимбълдън, а мачът ще се запомни с изявите на двама герои – единият бе напълно очакван, а другият осъществи мечтата си.

 

Само четири дни, след като обяви, че ще напусне „Анфилд” в края на сезона, Стивън Джерард показа на мениджъра на „червените” Брендън Роджърс какво ще загуби през лятото. Капитанът вкара и двата гола на „Кингсмийдоу”, донесли крайното 2:1 и домакинство срещу Болтън в следващата фаза на турнира.

 

Бившият английски национал откри резултата в 12-та минута, когато засече с глава центриране на Хави Манкийо отдясно. За Джерард голът бе 13-ти за ФА Къп в 40-ия му мач в надпреварата.

 

Преди двубоя основната тема бе историческият финал на „Уембли” от 1988 година, когато старият Уимбълдън изненада смятания за най-силен тим в митологията на Ливърпул, побеждавайки го с 1:0. Сегашният сблъсък за купата съвпадна с рождения ден на един от идолите на „лудата банда” Вини Джоунс, навършил 50 години.

 

Друг нестандартен футболист накара феновете на сформирания през 2002 година АФК Уимбълдън да мечтаят за нова сензация.Тежащият 102 килограма нападател Адебайо Акинфенва вкара на празна врата след корнер, за да изравни в 36-та минута. Така Звяра сбъдна мечтата си да се разпише срещу клуба, чийто фен е от дете, а след мача се сдоби и с бленувания трофей – фланелка с автограф лично от Стивън Джерард. Усмивката не слезе от лицето на едрогабаритния таран, който бе похвален от всички в Англия за интервюто, което даде след последния съдийски сигнал.

 

„Не съм тичал повече в своята кариера, но мисля, че се приспособихме добре. Имахме своите шансове до самия край. Можем да се приберем с високо вдигнати глави, но мечтата ни за ФА Къп си отиде”, сподели Акинфенва.

 

Ливърпул обаче никога не бе губил за ФА Къп срещу съперник от четвъртото ниво на английския футбол и второто попадение на Джерард за вечерта продължи тази традиция. Халфът се разписа от фаул в 62-та минута, за да оформи крайното 1:2. До края на двубоя домакините имаха шансове да се доберат до преиграване, но ги пропиляха и така приключиха участието си в турнира, след като това бе първото им достигане до третия кръг и дебютен двубой срещу елитен съперник.


Победителите пък продължават пътя към Уембли, като финалът е на 30 май – денят, в който Стивън Джерард ще навърши 35 години.

 

„За мен това е последен сезон в турнира и се наслаждавам на всеки мач. Искам да извървим целия път до трофея. Видя се, че в този турнир няма значение в каква форма си или от коя лига идваш. Нашият съперник може да бъде горд от своето представяне”, заяви Джерард

 

Мърсисайдци спечелиха трофея за последно през 2006 година, а оттогава само веднъж са прескачали осминафиналите – през 2012, когато пак стигнаха до спора за трофея, но загубиха от Челси. Мениджърът Брендън Роджърс отдаде заслуженото на съперника и не подмина темата за напускането на Стивън Джерард.

 

„Моите играчи показаха характер. А през втората част трябваше да вкараме още два или три гола. Относно Стивън Джерард, той сам взе своето решение. Днес отново беше топ, топ класа. И ни даде това,от което имахме нужда”, коментира Стивън Джерард.

 

Репортер: Димитър Тренев