Според журналистите от изданието глобата се налага заради техни публикации

 

Комисията за финансов надзор налага имуществени санкции и глоби в размер на 150 000 лв. на „Икономедиа”, което издава вестниците „Капитал”, „Дневник” и „Капитал Daily”.


Те реагират твърде остро. Твърдят, че ще обжалват наложените санкции и че това е опит да им се запушат устите заради публикации, заради които са санкционирани по Закона за пазарните злоупотреби с финансови инструменти.


Една от статиите, заради които са им наложени санкциите, е за дивидент на публично дружество, който е обявен. Според Комисията обаче публикацията е била невярна и подвеждаща и можела да предизвика инвеститори да продават или купуват акции.


Втората публикация, за която става въпрос, е за банковата паника в края на месец юни миналата година, където Комисията за финансов надзор е поискала от журналистите да разкрият източниците си на информация.


„Ние не сме наказани точно заради тези статии, а заради това че търсим отговори и задаваме въпроси”, смята Десислава Николова, журналист от в. „Капитал”.


„Аз изчетох внимателно вчерашното прессъобщение на Комисията за финансов надзор. Тук няма никаква манипулация за никакви борсови цени. Това е повече от ясно. Повече от ясно е, че санкцията се налага по други причини. И това решение ние намираме за незаконно. То включително уврежда интересите на нашите читатели”, коментира изпълнителният директор на „Икономедиа” Галя Прокопиева.


Повече по темата гледайте във видеото.