Над 35% от жителите на село Давидково са без работа, 70 на сто са в предпенсионна възраст

 

Кметът на най-голямото село в община Баните Давидково казва, че площадът там се изпълва с хора само в деня, когато безработните трябва да се подпишат в бюрото по труда. В него живеят около 700 души. Тук местата за работа се броят на пръсти. Шивашки цех за около 20 жени. Два гатера и мандра, които заедно дават хляб на около 100 души. Официалните данни сочат, че безработните са над 35 процента. 70% от тях са хора в предпенсионна възраст.

 

От почти 15 години е без постоянна работа е 61-годишната Сафка. От скоро я назначили за два месеца по програма за временна заетост, но само за 4 часа на ден. Теменужка пък разчита на пенсията на съпруга ѝ, която е около 350 лв. Казва, че и те не достигат затова отглежда крава и кокошки.

 

И двете жени казват, че опитите им през годините да си намерят работа в селото или общинския център оставали без успех. Сега те и всички в тяхното положение мечтаят за едно – пенсия за старост.

 

„Понякога си мисля, че селото ми цялото е празно и няма хора. Но, ако се появите в деня, в който те се подписват в Бюрото по труда по график, идват от един път се напълва площада. Няма млади хора. Няма деца. Освен личното оцеляване вече и е оцеляването на селата“, казва кметът на селото Севда Чолакова.

 

Репортер: Анелия Веселинова