Продуктите ще трябва да са произведени в същата област, в която е учебното заведение

Две важни промени за детското хранене. Децата в училищата и детските градини вече ще се хранят само с храни от най-високо качество.


Продуктите пък ще трябва да са произведени в същата област, в която е учебното заведение. Промяната се готви от Министерството на земеделието и храните и в момента е на обществено обсъждане.


Доскоро Деси основно се е хранила в стола на училището си. Спряла е защото вече е голяма. Борис пък никога не е обядвал там, защото не харесва начина, по който се приготвят ястията.


„Аз до 3-ти клас ядох в стола и ми харесваше сравнително храната беше вкусна”, обяснява Деси, ученик в 119-то училище – София.


И в момента масово в детските градини и училищата  се предлагат продукти по български държавен стандарт,  но сега това не е задължително. Затова се подтовят промени.


„Киселото мляко, сиренето и кашкавала да са по БДС, а  за останалите продукти, за които има стандарт да са по него”, обяснява Тодор Тодоров от Министерството на земеделието и храните.
А така ще се гарантира, че децата се хранят само с качествени храни. В стола на 119-то менюто е разнообразно всеки ден, а оплакванията към храната са рядкост.


„В момента цената е 2,72 за купон като в нея се включва първо, второ и трето”, казва Диян Стаматов, директор на 119-то СОУ – София.


И още:  задължително ще бъде всяка храна, която стига до стола в детската градина или училището да е от същия регион.


„В случай, че в тази административна област не се среща определената храна възможността за доставка става за цялата страна – това ще гарантира местното производство и конкуренцията”, добавя Тодор Тодоров от МЗХ.


Във Велико-търновското училище „Бачо Киро” подкрепят идеята.


„В Търново има много и достатъчно производители, от където може да се взема закуски. И малко личен опит- бяхме на лагер преди години в Аспарухово, хляба и закуските ни ги караха от София и на няколко пъти бяхме без закуска”, обяснява Владимир Николов, директор на ОУ „Бачо Киро” във Велико Търново.


За родителите няма толкова голямо значение откъде идва храната, а дали е качествана и здравословна. Децата също имат претенции към менюто.


„Различни салати ще е добре, защото тук в училище предлагат сандвичи”, смята Юлиана, ученик в 119-то СОУ.


Експертите се надяват, че промените ще намалят и сигналите, които получават за некачествана или развалена храна в учебните заведения.


Повече по темата гледайте във видеото.