Природозащитниците смятат, че ще бъде унищожено и последното кътче ценна растителност

Нов проект за изграждане на голф-комплекс край морето разбуни духовете в Балчик. Природозащитници и собственици на вили се обявиха категорично против плановете на инвеститорите. Опасенията им са, че ще бъде унищожено и последното запазено кътче ценна растителност и защитени видове в района. Новото строителство, според тях ще активира и опасни свлачища.


В началото на тази година общинският съвет в Балчик гласува единодушно да се промени предназначението на над 1 400 дка от платото в местността Момчил. Плановете са да се изгради голф игрище, около 700  жилища, хотел,  винарна и административни сгради. Според природозащитници обаче теренът попада в защитена зона Натура 2000.


„Това на практика ще промени облика особено по отношение на птиците, ще направи почти напълно неизползваем за повечето видове. А пък по отношение на тревната растителност има голям вероятност да бъде силно повлияна от инвазивни видове”, обясни Ивайло Иванов от Българското дружество за защита на птиците.


Собствениците на вили в района също имат редица притеснения.


„Притесненията ми са, че това инвестиционно  намерение ще изникне един цял град на нашите глави .Това е един свлачищен район, който в продължение на години тази земя не е спирала да се мърда”, заяви Златина Стайкова.


„Това е скандално и мисля, че трябва да се потърси вече отговорност кой и по каква схема позволява такива неща”, добави Христо Панчев.

 

Кметът на Балчик обясни, че тепърва започват процедурите по инвстицоиното предложение.


„Хората се жалят, че ще има свлачищни процеси ще се замърси водата, няма да има къде да гнездят защитени от закона животински видове. Може и да са прави, аз не казвам нищо, но за това си има необходимите институции в България, които ще дадат своето становище по това инв предложение”, на мнение е кметът на Община Балчик Николаи Ангелов.


Предстои да бъде направена оценка за въздействие върху околната среда, както и да се проведе и обществено обсъждане.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Мария Добрева