"Служа на хората, а не на партиите", подчерта президентът

 

 

2015-а да бъде годината на реформите в България. Тази заявка направи президентът Росен Плевнелиев в речта си по повод третата година от мандата си.

 

В отчета си държавният глава подчерта, че през последните три години сме минали през комбинация от кризи. Проблемът с КТБ, миграционният натиск и международните трусове бяха сред кризите, които той напомни днес. Засегната беше и темата за "Южен поток", както и за пенсионната реформа.

Трябва да покажем, че България е узряла за работещи коалиции
- Росен Плевнелиев

 

Имаме шанса да придвижим напред важни за обществото реформи като например съдебната система, реформите в здравеопазването, енергетиката, образованието, административната и пенсионната сфера, в сектор „Сигурност”. 2013 година беше годината на гражданската енергия. 2014 година беше година на извънредна нестабилност. Ще работя за това 2015-а да бъде година на реформи”, каза Плевнелиев.

 

"Служа на хората, а не на партиите", подчерта държавният глава и напомни, че той оттегли подкрепата си от предишното правителството при „опита за назначаване на медиен олигарх за председател на ДАНС”. Плевнелиев планира да доведе докрай идеята за референдум за това как да избираме политиците си. 

 

Държавният глава посочи като доказателство за тежката политическа криза през последните години факта че назначава два служебни кабинета. В комбинация с политическата криза се стигна до вълна от протести, миграционен натиск, банков фалит. А реформи са нужни навскякъде. 

 

Плевнелиев даде заявка, че ще доведе до края идеята за референдум, на който хората да изберат как да избират управляващите. 

 

Що се отнася до въпроса за втори мандат, президентът предпочете да на даде коментар.