Кметът на Банско смята, че освен втора кабинка, трябва и разширение на пистите

Нов протест със стари искания блокира пътя за Разлог! Жители на Банско отново настояха за втора кабинка и още писти.


Това е втори такъв протест от началото на месеца. Този път, обаче, блокиран беше не пътят за Банско, а за Разлог. Искането на протестиращите, както и на местната власт остава същото – да се разшири ски зоната.


Междувременно, природозащитниците от WWF алармираха, че при построяването на втори лифт и още писти над Банско ще бъдат изсечени 50 000 декара гори или 13% от площта на парка.


„Това са пълни глупости, пълни лъжи и поредните внушения на обществеността, пак ще кажа, на представители на екологична организация, представители с много съмнителна легитимност. В крайна сметка нито новият план за управление е готов, нито пък старият третира такива площи и аз нямам представа откъде те са измислили подобна небивалица”, учудва се кметът на Банско Георги Икономов.


Той е на мнение, че трябва да се отвори пътят към планината.


„Аз съм от тук, местен съм. Основният поминък на целия район, на цялата котловина е туризмът в последните 10 години. С това, което имаме, е престъпление да не го използваме”, на мнение бе един от протестиращите.


По думите на друг протестиращ е необходима освен втора кабинка, и разширение на пистите, защото „трябва да побере тоя народ, а това е здраве. Аз съм 83 години благодарение на ските, благодарение на планината”.


Повече по темата гледайте във видеото.

 

Репортер: Екатерина Николова