"За" и "против" използването им за възпитание

 

Неправителствени български организации изпратиха гневно писмо до папа Франциск. Причината е негово изказване, цитирано от вестник „Гардиън”. То гласи: "Веднъж на среща с женени двойки чух един баща да казва "Nикога не удрям децата си по лицето, за да не ги унижавам. Колко красиво, той познава чувството за достойнство – наказва ги, но го прави красиво”, казва папата.

 

Националната мрежа за децата се възмущава от изказването му за удряне на шамар като средство за възпитание.

 

"Родителите удрят децата си, но въпросът е, че не им се иска да го правят и не биха го казали публично. Тезата дали да си удряме децата, или не е същата като тази дали да ги целуваме, или не. Някои смятат целувката на дете публично за престъпление във Франция”, коментира в „Здравей, България” образователният експерт Стела Богомилова.

 

"Аз съм 100% сигурна, че хората, ако можеха да не удрят децата си, щяха да го направят. Истината обаче е, че не могат да не ги удрят. Шамарът е изблик на емоционално поведение”, на мнение е тя. 

 

"Детето трябва да има респект от родителя и трябва да има наказание. Ако то не помогне, трябва да има лек шамар. Докарахме се до положение децата да не знаят коя е столицата на България. Не може така. Трябва да има мерки, всички са неграмотни”, смята актьорът Сашо Дойнов.