Изпълнителната агенция по околна среда и водите е в готовност да започне мониторинг

Във връзка с инцидента с потънала баржа в румънското търговско пристанище Молдова Веке, по предварителна преценка на експертите, времето за евентуално въздействие върху началото на българския участък от река Дунав е 35-45 часа от момента на случване на събитието, се посочва в съобщение на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

 

Молдова Веке е разположено на левия румънски бряг на река Дунав, на 200 км от началото на българския участък, уточняват от ведомството.

 

Изпълнителната агенция по околна среда и водите е в готовност да започне мониторинг на качеството на речните води по предписание на Басейновата дирекция в Плевен.

 

Припомняме, че баржа, натоварена с 850 тона торови препарати, потъна във водите на реката. Сигналът е получен по системата за ранно оповестяване, която свързва страните-членки. Тя се задейства при инцидент, който би могъл да застраши територията на ЕС.

 

"По-голяма концентрация на веществата в торовете вероятно ще окажат негативно влияние върху речната фауна. Особено внимателно трябва да се проследи и качеството на водата, която се използва за поливане и особено за пиене. На този етап потъналата баржа е обозначена като навигационна опасност. С изваждането на шлепа и товара ще бъде ангажирана румънската страна, но самата операция най-вероятно ще се забави, тъй като дълбочината е повече от 15 метра, а и температурите са ниски”, коментира за БГНЕС изпълнителният директор на Агенцията за проучване и поддържане на плавателния път на реката капитан Павлин Цонев.